В середині червня Вінниччина презентувала продукцію ключових  підприємств області, в точу числі й Органік-Д, в Узбекистані. Позиціонуючи Вінницьку область, як регіон нових можливостей, особлива увага з боку нашої країни приділяється  агропромисловій сфері та розширенню її експортного потенціалу.

Клімат в Центральній Азії дуже сприятливий для вирощування конопель та бавовни. З базових сільськогосподарських рослин Узбекистан, наприклад, традиційно культивує пшеницю, ячмінь, рис, тощо. На другому місці після експорту бавовни, йдуть солодкі кавуни. Щоб поліпшити продовольчу безпеку країни, уряд підтримує птахівництво та тваринництво протягом останніх кількох років. З овочів експортують переважно цибулю, капуста та часник.

В сільському господарстві Узбекистану зайнято близько 27% робочої сили. І  це найкращий перспективний галузевий сектор для солодкої країни. Та, наразі, не вистачає впровадження нових технологій та подальшого розвитку можливостей переробки та упаковки.  Місцеві фермери мають загарбницькі плани щодо розвитку експортних ринків цієї продукції, але не завжди встигають їх реалізовувати. Україна цікаві продукцією на відкритих ґрунтах, особливо овочевою.

В 2021 році морква в Узбекистані подорожчала майже вдвічі. Такі темпи зростання в ціні обумовлені погодними умовами, які спровокували  пізнє визрівання, а також обсягами експорту до сусідів, що створило внутрішній дефіцит в країні. Ну і сама морква там інша за смаком та властивостями, адаптована до місцевих агроекологічних умов. Тому, в цьому році маємо найсприятливіші  часи для Великого морквяного шляху з України! І, якщо це скоріше за все виняток, Органік-Д планує цим  винятком скористатися.

Автор матеріалу: Юлія Чернік