Cертифікат Global GAP – стандарт безпеки продукції та її повного циклу вирощування починаючи від землі та посівного матеріалу.

Викладаємо інтерв’ю з директором агрокомпанії  Вадимом Кричковським, де ми роз’яснимо всі ‘що’ та ‘як’ з приводу отримання сертифікату.

– Вадиме, що для Вас особисто означає Global G.A.P та як Ви прийшли до цього стандарту.

– Ми далеко не перші та не останні, хто проходив стандартизацію виробництва  Global G.A.P. Це відзнака якості на всіх етапах вирощування продукції – підтверджені, задокументовані кроки, що дозволяють працювати з будь-якою країною. А, якщо дуже стисло, то це як Біблія для виробника.

Та спочатку ми таку сертифікацію не розглядали. Все гадали, який саме еталон роботи потрібен нам? Щоб задовольнити вимоги і посередників, і клієнтів (супермаркети), і банкірів, і про екологічні норми не забути, і внутрішню систему менеджменту покращити. І щоб при цьому не десять стандартів роботи впроваджувати, а лише один.

На стандарт європейського формату  натякнули наші партнери – Міжнародний Торговий Центр ITC. На той час ми вже почали з ними працювати у питаннях експорту.  За власною ініціативою в межах проєкту, ITC надали у поміч спеціаліста дуже високого рівня, за що їм окрема подяка.

– Чим цей стандарт відрізняється від інших  та які переваги обіцяє?

– Global G.A.P гарантує виробництво сільськогосподарської продукції, яка є безпечною для кінцевого споживача. Підтверджує орієнтацію компанії у напрямку «харчова безпека». Створює такі умови виробництва, які попереджають або виключають біологічне забруднення продукції. Дозволяє виходити на міжнародні ринки збуту.

Ну і як головний наслідок – збільшення рівня довіри покупців до нашої продукції та іміджу компанії в цілому.

– Вадиме, а можна детальніше про вихід на міжнародні ринки? Що маєте на увазі?

– Як правило,  первинну продукцію, що збирається з полів та  продається у свіжому вигляді, головним чином ягоди, фрукти та овочі, оптові покупці з країн ЄС не беруть без сертифікату Global G.A.P. Після того, як запрацювала Угода про вільну торгівлю з ЄС,  українські аграрії замахнулися на експорт та стикнулися з відповідною сертифікацією.

– Тепер зрозуміло.  Окресліть декількома словами відмінність системи Global G.A.P. від інших.

– Я би пояснив так: незалежно від роботи керівництва, зміни технологів чи агрономів, система все рівно буде працювати на відмінно. Global G.A.P. дає нам можливість відслідковувати всю ланку виробництва від насіння по овочів на полці магазину, відповідати за безпечність процесів та безпеку готової продукції.

Впроваджена система якості  – це мова спілкування з партнером та покупцем в будь-якій  точці світу.

Автор матеріалу: Юлія Чернік