Війна в Україні та санкції проти російської федерації привели до глобальних економічних змін у всьому світі. Найбільшу рушійну хвилю відчув агробізнес.

У нових публікаціях провідних світових редакцій Bloomberg і Washington Post почали фігурувати заголовки «Криза добрив». Санкції введені проти росії створили нестачу мінеральних (штучних) добрив у США, що загострює можливість продовольчої кризи. На вирішення цієї проблеми прийшов старий та добре відомий спосіб – використання органічних добрив у сільському господарстві. Про що і йшла мова у статті від Bloomberg:  «Нестача добрив, нарешті, дає шанс органічним відходам».

Органічні добрива дешевші на 25%, ніж мінеральні і це є достатньо вагомим аргументом для фермерів, щоб перейти на компостовані відходи тваринництва та рослинництва. Але виникають певні нюанси у використанні такого роду речовини.

По- перше, ринок органічних добрив нерозвинений проти ринку мінеральних  у $171 млрд. Для обробки великих площ землі фермеру прийдеться шукати товар у кількох постачальників. Особливо в Україні це є проблемою, так як підприємств, що працюють у такому еконапрямку, можна перерахувати на пальцях двох рук.

По-друге, це специфічний запах продукту. Мінеральні добрива, на відміну від органічних, не мають різкого запаху, що дозволяє полегшити умови транспортування, обробки та точного розподілення по полю.

По-третє, мінеральні добрива набагато концентровані за вмістом азоту, калію та фосфору, що потребує сільськогосподарська рослина.

У США 1,5 млрд тонн багатого азотом гною щороку виробляють, як пише Bloomberg, «тваринницькими операціями». Ейб Сандквіст, колишній захисник ґрунту USDA, який став підприємцем у сфері органічних добрив, каже: «Світло включилося – фермери розуміють, що гній перевершує мінеральні добрива».

Саме гній – природнє добриво, що не руйнує структуру ґрунту, а тільки покращує стан землі та рослини. При постійному його використанні помітно збільшується врожайність з кожним роком. Для виробників органічної продукції компост є важливим фактором отримання стабільних врожаїв, відповідно і прибутків.

Професійне компостування дає змогу ефективно утилізувати будь-які рослинні рештки, відходи тваринництва, як від ВРХ, так і від птахівництва, також можна компостувати: опале листя, суху траву, солому, гілки кущів та дерев тощо.

Органік-Д перевірив це на власному досвіді. Вже 5 років компанія вирощує овочі борщового набору на органічному добриві «Ефлюент».

Ефлюент – це зброджені відходи життєдіяльності свиней. Маючи у своєму агропромисловому парку свинокомлекс та сучасну біогазову установку, підприємство забезпечує підживлення своїх земельних банків власним органічним добривом з 2017 року.

Анаеробний метод переробки залишкових продуктів свинокомплексу застосовується не тільки для утилізації відходів, а й для отримання газу. Але найважливіша мета – поліпшення характеристик гумусового шару й якості вирощених овочів.

Схема замкненого циклу виробництва з власними джерелами енергії

З самого початку керівництво «Органік-Д» обрало правильну стратегію. Реалії економічного життя підтвердили це. Глибока переробка органічних решток та використання потенціалу природи вирішить виклики, що постали перед людством.

Переробка органічних решток вирішує проблему не лише дефіциту добрив, але заміщає викопні енергоресурси.

*Досвід створення альтернативної енергетики за допомогою біогазової установки надзвичайно цінний.  Ми створили проєкт «AIPcom», що включає у себе усі бізнес-кейси будівництва, реалізації та підтримання діяльності агропромислового парку. Він передбачає енергопостачання через вироблення біогазу з одночасним отриманням органічного добрива.

Посилання на PDF – презентацію проєкту AIPcom

За детальною інформацією звертайтеся за контактним телефоном!