Одним із прибуткових та перспективних напрямків в агробізнесі серед овочівників на сьогодні – це вирощування цибулі. Тому багато фермерів-початківців та інвесторів починають рухатися в цьому напрямку. Але як і будь-де, існує багато «міфів» та неточної інформації на просторах інтернету, яка може заплутати, або привести до небажаних наслідків.

Компанія Органік Д вирішила поділитися власним досвідом. Оскільки на сьогодні Ми отримуємо одні із найкращих результатів під час вирощування цибулі у Вінницькій області.

Фактори впливу на врожайність цибуліТак що, необхідно враховувати та з чого починати, щоб Ваш бізнес був рентабельним? Перш за все, для будь-якого фермера, який вирішив серйозно вирощувати цибулю постає питання вибору посівного матеріалу.

Як обирати сорти та насіння цибулі? Вимоги до посівного матеріалу.

   На думку експерта, Кричковського Вадима Юрійовича, який на сьогодні директор в овочевій компанії Органік Д, під час вибору виду цибулі на посів, необхідно враховувати ряд важливих факторів, оскільки сам ринок посівного матеріалу досить великий, існує тисячі різних гібридів, серед них найбільш популярні сортотипи – це голландські та іспанські, сорти. Звичайно обирають виходячи з того, що планується з цією цибулею робити, або продавати її одразу після збирання на свій же ринок, чи планується зберігання, якийсь довгий період.

Плануєте працювати з цибулею довгий період?

Тоді потрібно вибирати саме ті гібриди цибулі, які дуже гарно «вдягаються». Тобто мають багато лушпиння і які добре витримують механічне збирання, механічне сортування, очищення і не стають, є таке слово, «оголені». Для прикладу, наша компанія використовує у своїй діяльності в основному гібриди цибулі компанії Hazera. В них є велика лінійка гібридів, які майже всі доволі непогані для нашого регіону Центральної України.

       Для фермера важливо, щоб він не розмінювався на сорти, а краще працювати з продуктивним гібридом. Який в майбутньому дасть врожай та не буде втрат при подальших технологічних процесах.

Лайфхак, от експерта Кричковського Вадима Юрійовича: «Наприклад, не знаєш який гібрид обрати, варто взяти такі авторитетні гібриди, як Медуза та Скапіно. Які точно при правильному підході дадуть необхідний результат».

гібриди цибулі Насправді продуктивність, ми далі поговоримо, залежить більше від технологій, чим від сорту, а сорт впливає десь на тридцять відсотків.

Гібрид та сорт – це різні речі, а до гібрида, тільки одне питання, щоб була гарна схожість. Відомі компанії, які продають гібриди, мають сертифікати, якраз по схожості, тобто за потреби мають надати цей сертифікат. Також рекомендуємо не використовувати гібриди, які вироблені, тобто зафасовані понад два роки тому. Тобто ми сіємо, наприклад, у 2023-му році, то повинні використовувати насіння гібрида 2022 року фасування, тобто вирощене у 2022-му році. Це дуже впливає на продуктивність і схожість цибулі.

Як впливає регіон  та місце для висадки цибулі на врожайність? Та чи треба враховувати погодні умови?

Всі ми знаємо, що цибуля теплолюбна культура. Тому в основному вона культивувалася на півдні України, але останнім часом, її почали активно культивувати в Центральній Україні та Західній Україні. Тільки, як визначає агрофахівець, чим більше сонячних днів під час вегетації цибулі, тим краще буде врожайність. Також можна брати гібриди з більшим періодом вегетації, для збільшення врожайності в регіонах, де не вистачає сонця. При виконанні всіх технологічних процесів, наприклад у Вінниці, можна отримати врожай близько 60-70 тонн з одного гектара. А чим далі на захід країни або на північ країни, тим менша буде урожайність по цибулі.

Вадім Кричковський: «Ми повинні зараз встановити на майбутнє одну догму, що вирощувати овочі без зрошення взагалі не варто, навіть починати. А весь процес, має бути тільки по технології з крапельним зрошенням, для того, щоб забезпечити інші технологічні процеси.

система крапельного поливу Якщо брати центральну Україну, наприклад Вінничина та Хмельничина. То тут здебільшого буде більша урожайність на 10-20%, чим на Львівщині. Звичайно, відіграють важливу роль й грунти, тому що на Львівщині більш важкі ґрунти, в порівнянні з Вінничиною та Хмельничиною. На Хмельниччині також бувають важкі ґрунти, що необхідно враховувати. Питання в плані того, що цибуля не завжди буде чистою під час збору.

Ще дуже велику роль відіграє кількість опадів, на Західній Україні опадів значно більше. Що впливає й на цибулю. Вінниччина, наприклад, без системи зрошення з Львівщиною не може конкурувати, в таких культурах, як капуста, яка любить більше опадів, тому на Львівщині завжди урожай буде дорівнювати без зрошення, як на Вінниччині зі зрошенням. А для цибулі волога в такій кількості не потрібна. А саме тоді, коли випадають опади, на Львівщині вже необхідно збирати цибулю, що загрожує врожаю, тому що вона може гнити, або почати хворіти і її треба буде швидко продавати. Тобто вона не зможе лежати та закладатися на довготривале зберігання.

Технології, машини та обладнання! До цього треба підійти або професійно, або ніяк.

За типом висаджування розрізняють два види цибулі: перша – це цибуля Сівка, паша, або саджанки, її по різному називають в різних регіонах України, тобто з маленької цибулини, яка висаджується спеціальною саджалкою. Другий вид цибулі, це яку висаджують у вигляді насіння, по народному чорнушка, є взагалі різні народні назви. Але пояснюємо, щоб було зрозуміло нашому читачу.

Сівка вважається за ранню цибулю. Вона на зберігання принципово не може йти, тому що швидко псується. А для тривалого зберігання вирощують цибулю з насіння, тому тут дуже важливо, щоб була якісна сівалка. Самі сівалки не з дешевих та дуже мало представлені в Україні. В оренду, таку сівалку, не зможемо в принципі десь взяти, тому що всі, хто її має, це в основному овочеві господарства, які займаються великими площами. Плюс цієї сівалки, в тому, що вона не тільки висаджує цибулю, а висаджує інші овочеві культури, тому сівалка зайнята весь сезон. Вартість такої сівалки може варіюватися від 800000 гривень, на сьогодні до 1,5 млн гривень. Одною з найкращих у світі з овочевих сівалок рахується, італійська сівалка Agricola.  Також чудовий вибір сівалки компанії Matermacc та сівалка Gaspardo Olimpia, це гідні сівалки, але, звичайно, за ціною й за якостю відрізняється від першої.

Сівалка для цибулі AgricolaaМетоди посіву цибулі

Щодо методу посіву цибулі, то багато компаній, які професійно займаються цибулею, намагаються сіяти її на «грядах», це допомагає уникнути впливу опадів, якщо їх багато під час сезону, гряди не дозволяють вимокати насінню, або вже тій цибулі, яка почала активно вегетувати.

Ще існує прямий метод посіву, тобто без гряди, його також можна розглядати для починаючого фермера, він дешевше, але з ним необхідно бути обережним.

Збір цибулі

Відповідно треба звернути увагу на збиральну техніку. Цибулю можна збирати вручну, але якщо це будуть великі масштаби, великі об’єми, то треба залучати велику кількість людей, які будуть здійснювати необхідні технологічні операції.

Фахівці використовують різак (який допомагає позбутися гички) та спеціальну копалку (викопує цибулю і складає її у валки). Також потрібен механічний підбирач, який збирає вже з валків цибулю і засипає її або в причеп, або у контейнери. Залежно від того, які подальші технологічні процеси відбуваються з нею.

Це також дороге обладнання. Комплект такого нового обладнання буде коштувати, понад 150-200000 Євро. Можна рекомендувати таких виробників обладнання, як  GRIMME, SIMON  або ASA-LIFT. Це основні виробники подібного обладнання. Є також комбайни прямого компонування, але вони потрібні, якщо сто і більше гектарів цибулі, до того часу це економічно не буде вигідно.

Як обирати ЗЗР та добриво? Підхід індивідуальний. Без фахівця не обійтись.

Багато компаній, таких як Bayer та Basf, пропонують свої технологічні карти захисту цибулі. Цибуля дуже складна культура, якраз в захисті, та вимагає постійний контроль.

В чому вся проблема: цибуля набирає свою масу, тобто масу самої головки цибулі в останні кілька тижнів вегетування. До цього ми повинні постійно утримувати в гарному стані перо, яке їй якраз буде надавати ту кількість лусок, які будуть захищати цибулину під час закінчення її вегетації, а також ті соки, з яких потім цибулина витягує поживні речовини для того, щоб сформувати велику потужну волу. Тому однозначно до ЗЗРів треба підходити в залежності від регіону вирощування. Й бажано, щоб технологічну карту розробляв фахівець, який не менше ніж три роки займався вирощуванням саме цибулі в промислових масштабах.

Мінеральні добрива

Щодо мінеральних добрив, то безпосередньо вони також відіграють важливу роль. Але в основному найважливішу роль відіграють стратегічні добрива, які вносяться в період вегетації. Знову ж таки, відвідно технологічній карті через крапельні системи або під час меліоративних заходів дають поживні речовини макро й мікроелементи, які необхідні, для рослини. Спочатку рослина споживає азот, потім фосфор, а в кінці своєї вегетації споживає калій. Тому важливо у відповідні періоди вчасна подача в правильних пропорціях. Знову ж таки, розробляти технологічну карту, краще доручити для фахівця.

В порівнянні з технікою, фахівця можна залучити на аутсорсі. Але таких фахівці досить мало. На території України вони в основному працюють на великі господарства. І в більшості, саме ці господарства вивчили для себе необхідних фахівців. Та намагаються утримувати таких фахівців в себе. Тому на початковому етапі знайти професіонала на аутсорсинг можливо, але складно. Якщо у вас є хоча б десять гектарів цієї культури, то варто найняти фахівця, який принаймні зробить технологічну карту і розповість основні тонкощі вирощування цієї культури.

Контроль процесів

Сам процес вирощування цибулі, відповідно технологічній карті може контролювати й сам фермер, але якщо щось не розуміє, має подзвонити фахівцю, який його консультує та підкаже, що робити.

Варто відноситись нормально, до того, що кожного дня ви дивитесь, що відбувається на полі, тому що овочі не терплять довгих періодів відсутності контролю, буває, що сьогодні «все добре», завтра вже може бути «зовсім погано». Це основна відмінність від вирощування зернових культур, де є буфер часу. Щоб хоч якось реагувати під час вирощування овочів, треба кожного дня спостерігати за тим, що відбувається.

Цибуля дуже специфічна культура по зберіганню. Температурні режими не відіграють головну роль, під час зберігання цибулі.

Основним буде наявність високих і потужних потоків вентилювання, наскільки швидко йде обмін повітря та якість продувки контейнера. Розрізняють два типи зберігання – це навальне зберігання, коли цибуля засипається просто в склад, де встановлені короби вентиляції знизу, ця вентиляція вмикається і також продуває цибулю в напрямку відповідно технології зберігання, це вже тонкощі саме технологічні, до сховища також треба підходити дуже тонко, тобто консультуватися з фахівцями, тому що цибуля дійсно може швидко псуватися, якщо сховище неправильно обладнано. Коли використовується навальне сховище, а там сотні тонн цибулі насипано. Тоді невідомо, що відбувається внизу, а якщо обладнання погане, то однозначно будуть великі втрати. Може зіпсуватися уся цибуля, яка знаходиться в сховищі.

Контейнерного типу зберігання, це коли цибуля знаходиться в контейнерах і продувається повітрям через контейнери.

Контейнерне зберігання цибулі Це більш дороге зберігання, тому що контейнери коштують дорого, але вони дозволяють знову ж таки контролювати більш менш в кожному контейнері всі процеси та вчасно реагувати. Термін при такому типі зберігання значно довший, що дає можливість до весняного періоду втримувати врожай цибулі у якісному стані.

Правильно зроблене сховище навального типу дешевше та також непогане. Але й в ньому є свої тонкощі та ризики, чим більше об’єм цибулі, яку зберігають, тим коефіцієнт ризику більше.

В «Органік Д» підійшли досить серйозно, до сховищ та такого рівня у Вінницькій області немає. Досвід показав, що не всі контейнери, які підходять на інші культури, підходять для зберігання цибулі. Тому що все залежить від потужності потоків повітря та як вони мають рухатися. Розробляють і можуть консультувати в цьому питанні повинні технологи, які розробляють систему обладнання для вашого сховища-холодильника.

Цибуля має бути сухою!

Якщо сховище-холодильник побудований спеціально під цибулю, то він реалізує технологічний процес сушки, тому вона окремо не потрібна. Сушка цибулі відбувається в холодильнику та й інші технологічні процеси. Тобто цих повітряних потоків достатньо, щоб і просушити, і зберігати далі. Якщо не вистачає повітряного потоку для того, щоб просушити в холодильнику, то відповідно можна користуватися такою машиною, як напірна стіна. Вона не дуже складна, так само у неї вентилятори і вона працює за принципом порохотяга. Тобто витягує вологу і викидає її в сторону. Сушка – це важливий процес. Цибуля має бути суха в сховищі.

Коли цибуля збирається після дощу, вона також має підлягати обов’язковому просушуванню, перед тим як вона буде зберігатися. А про технологію зберігання, необхідно розказувати окремо. Фахівці які є в компанії Органік Д дозволяють на сьогодні зберігати цибулю з мінімальними втратами, але такий рівень можливий лише завдяки правильним технологіям та досвіду.

Якщо у вас великі об’єми цибулі, то краще орендувати вже готове сховище. А при малих об’ємах аутсорсинг не вигідний, оскільки камера орендується цілком і під одну культуру.

В середньому така камера може бути розрахована на 500-800 тонн. При малих об’ємах, для тих хто тільки починає та висаджує 2-3 гектари можна в принципі, навіть у якомусь складському приміщенні за умов того, що буде встановлена вентиляція хоча б наближено до того, як воно має бути. Чим менше цибулі, тим легше її зберігати.

Для об’ємів понад 10 тонн цибулі, перед тим, як почати зберігати, слід звернутися до спеціаліста, навіть якщо планується зберігання на своїй території у своїх складах. Втрати при неправильному зберіганні можуть сягати 90%.

При правильному зберіганні за пів втрачається всього 6-8 відсотків від загальної маси.

Вадим Кричковський: «Щодо сертифікації, взагалі вона актуальна на експорт, при продажі  в Україні просто реєструють перевірку на нітрати та пестициди, які передбачені законодавством.»

Цю перевірку роблять державні лабораторії, згідно з законом України. Вони знають, що перевіряти для дозволу на реалізацію.

Той самий сертифікат HACCP не потребує додаткової сертифікації, оскільки овочівництво – це первинне виробництво. А сертифікації підлягають виключно переробні підприємства. Тому для цибулі непотрібно додаткових сертифікатів.

Для починаючих фермерів відкриті стихійний ринок збуту  та оптові ринки.

Не можна виходити на якісь супермаркети, розмовляти про серйозну співпрацю та якість. Стандартний гуртовий ринок, який є в кожному регіоні, але його вистачає. Оскільки споживчий кошик досить великий по цій культурі, та буває що закривається він імпортом.

Переробні підприємства теж закриті для дрібного гурта цибулі, оскільки беруть у великих об’ємах. Та здебільшого третій ґатунок, тобто дрібну за калібром цибулю та неліквід, тобто пошкоджену, наприклад механічно під час збирання. Якщо це якісна продукція, то вона буде дорожче коштувати, під час продажу на ринок споживання. Але в цьому році  була тенденція на переробних заводах брати цибулю високої якості по відповідній ціні.

Вадим Кричковський: «Починати точно варто, але підходити до цього треба професійно! Багато читати, консультуватися, знаходити людей, які б могли допомогти в цьому. Не повинні жаліти кошти на фахівців, які можуть створити якісні технологічні карти вирощування, тому що це як план дій, все робиться по ньому. Якщо будеш все робити вірно, то значить буде результат, а якщо будеш робити, як робить бабуся в селі то відповідно отримаєш відповідний результат.»

Для інвесторів та фермерів, варто розуміти, що культура досить рентабельна! При професійному підході, прибуток, при врожайності п’ятдесят тонн з гектара, буде складати 100-150%. Головне розуміти, що врожайність, коли все йде за планом відповідно технологічній карті, також буде плановою. Відповідно можна прогнозувати прибуток, що дозволить спрогнозувати доцільність інвестування коштів та ресурсів у проєкт чи бізнес. Для цього потрібно розуміти об’єми вирощування.

Дякуємо за увагу, сподіваємось, що наша стаття буде Вам корисна! Все буде Україна! А якщо виникли запитання, звертайтесь по нашім контактним телефонам! Компанія Органік Д, активно підтримує овочевий бізнес в Україні!

сховище для овочів