Україна входить у першу десятку світових лідерів за валовим виробництвом овочевої і баштанної продукції, –  так каже Вікіпедія. Разом із державами-велетнями Китаєм, Індією та Росією на нас, українців, приходиться більш ніж половина світового споживання овочів борщового набору! Це дані визнаної міжнародної консалтингової компанії  Kreston GCG.

Чому ми такі овочево залежні та що реально коїться на овочевому ринку України намагалися зрозуміти спілкуючись з директором агрокомпанії нового покоління Вадимом Кричковським.

Вадиме, що взагалі входить до поняття «овочі борщового набору» і чому в Україні такі овочі надпопулярні?

До борщового набору відносимо пріоритетні для вирощування у нашому кліматі овочі – картоплю, цибулю, моркву, капусту та буряк. Так склалося історично. Картоплю і томати українці вирощували з 19 сторіччя, а ось, наприклад, моркву, як делікатес, в Європі культивували вже в середні віки.

Ваша компанія спеціалізується на вирощуванні саме моркви, чи не так? Чому Ваш вибір пав  на цю культуру і як взагалі все починалося?

Як часто трапляються успішні бізнеси, в нас теж все трапилося випадково. П’ять років тому у Сутисках, що біля Вінниці, був відроджений радянський свинокомплекс на 7 тисяч голів. Власники бачили ведення свинячої справи по-новому і створили біогазову станцію для переробки відходів у органічні добрива. На цьому етапі зрозуміло було, що такому «добру» гріх пропадати. Тому заснували невеличку фірму Органік-Д, яка стала вирощувати овочеві культури, підживлюючи поля «натуральними інгредієнтами». За першим врожаєм моркви, з підтвердженим  лабораторним аналізом  «86% дозволених пестицидів не виявлені взагалі», ми зрозуміли, що овочівництву на Вінничині бути. Зрозуміли і почали рости))) Зараз вирощуємо всю лінійку борщового набору.

І все ж таки, чому ви обрали саме овочі? Знаємо, що цим напряком в Україні завжди завідували Херсон та Миколаїв?  А в нас легше заробляти на пшениці.

Так, Ви праві. На Херсонщині можна виростити два врожая на рік. Майже 300 сонячних днів щорічно у купі з Північно-Кримським каналом, який повністю забезпечує північні території країни водою, дають херсонцям зниження собівартості продукції у рази. Наш калькулятор прибутку зовсім інший – він ґрунтується не на вдалому розташуванні, а на чіткій комерційній моделі, яка окрім іншого дозволяє конкурувати якістю. Тому, ми не брали хлібні рослини за основу бізнесу. Хочемо дати вінничанам можливість куштувати свою продукцію і підтверджуємо досвідом, що овочівництво  перспективне на території всієї України, незважаючи на те, що 12%  вирощених українських овочів  у відкритому ґрунті приходиться саме на Херсон.

Вадиме, розкажіть, які чинники важливі на шляху до вирощування овочів на Вінниччині.

Перш за все це насіння та обробка ґрунту. В цьому році ми купили сіялку та грядоутворювач  італійського виробництва. Витратили майже 1,5 млн гривень. Щоб засіяти 60 га моркви, «вклалися»  і у насіння. 1,3 млн гривень віддали за якісне сім’я голландської та французької  селекції.

Далі справа за системою зрошення. Минулого року ми вирощували  овочі на полях без поливу. Тоді можна було розраховувати на максимальну врожайність до 30 тонн на гектар при дуже благо сприятливих  погодних умовах. На крапельному поливі сподіваємося зібрати до 70 тонн з гектару. Крапельна система обійшлася у 5 млн гривень.

І нарешті – зберігання у холодильному сховищі. Сучасне приміщення з системою озонування ми будували разом із київською компанією ще на початку роботи підприємства. Бо сани треба влітку готувати і, якщо нема де овочі покласти зараз, то взимку нам нічого буде продавати. А попит на борщові овочі здебільшого має стабільний характер впродовж всього року.

І всі ці витрати окупляться!?

Звичайно. Головне – правильно вкладати гроші. Інвестиції знайдуться, коли бізнес відповідає за результат. І хоча сільське господарство – це великий ризик щосезону, та насправді причина нерозвинутого овочівництва не в цьому. Врожайність має скромні показники у зв’язку з застарілою агротехнікою. Також ринок відчуває дефіцит в сучасних овочесховищах, що є критично важливим елементом комерції. Тому ціна продукції в зимово-весняний період зростає у 2-3 рази. Так що насолоджуйтеся свіжими овочами зараз. До речі, в цьому сезоні  нашу моркву можна придбати у мережі супермаркетів ГРОШ та магазинах «Домашній маркет».

Вадиме, цікаво, чи співробітники компанії Органік-Д  вдома варять борщ з власноруч вирощених овочів?

Не те що вдома варять, а готують навіть на робочих місцях. В минулому місяці зробили альтанку та виділили ділянку під мангал для святкування корпоративів. А до дня Незалежності України купили казан та борщу наварили. Бо, як у рекламі по телебаченню, кажу колегам  «в нас все своє, українське».