За півтора року на місці зруйнованої, зарослої деревами та кущами ферми в смт. Сутиски, що за 27 км від Вінниці, з’явилась компанія «Органік-Д». Компанія, до якої з усіх сторін підходить числівник «Перший».

Першим в Україні підприємству вдалося поєднати овочівництво та тваринництво в єдиний організм з чіткою та збалансованою системою.

Першими в центральній Україні, компанія «Органік-Д» збудувала холодильні комплекси з системою озонування, що є серйозною заявкою на формування ринку зберігання овочевої продукції (це суттєво може вплинути на цінову політику в овочівництві).

Першими у Вінницькій області, впровадили систему крапельного зрошення на овочевих полях (такий метод використовується, як правило, на невеликих ділянках та в теплицях). «Органік-Д» сьогодні, таким чином, зрошують 60 га землі, а до 2023 року крапельним методом планують зрошувати 300 га.

Одні з перших збудували біогазову станцію, завдяки якій переробляються відходи свинокомплексу “Субекон” (партнера компанії), виробляється органічне добриво для збагачення грунту гумус-утворюючими кислотами. Це сприяє досягненню кількох цілей водночас: урожай завдяки органічним добривам не лише більший, смачніший, корисніший, а ще й конкурентноспроможній на міжнародному ринку. Вирішуються проблеми зі зберіганням відходів свинокомплексу (немає розливних ям, запаху, контакту з навколишнім середовищем). Проте є газ, на якому працюють сім приміщень на 8 тисяч голів в рік, є сірка — надзвичайно дорогий та цінний компонент затребуваний на полях, та безпосередньо органічні добрива.

Органічний напрямок Директор «Органік-Д», Вадим Кричковський, колишній військовий, який два роки тому кардинально змінив вектор свого життя, і сьогодні він не лише вирощує найсмачнішу в Україні моркву та буряк (тестить капусту, цибулю, картоплю), а ще пише дисертацію на тему використання органіки в агропромисловості.

Свого часу, коли все запускалось в Сутисках, Вадим Кричковський і ще кілька засновників взяли курс на екологічність та органічність. Тому і виникло питання про біогазову станцію.

— Нам пропонували її закордонні виробники за півтора мільйони євро, це була найнижча ціна, — розповідає директор «Органік-Д». — Наша група компаній побудувала біогазову станцію за 50–70 тисяч євро. Хлопці з Вінниці та Сутисок, класні інженери, тривалий час шукали рішення, відвідували виставки, надихались ідеями. А потім взяли деякі ще радянські розробки, переобладнали їх, впровадили і отримали набагато кращий ефект, ніж той, що нам пропонували за мільйони.

Якщо хтось, колись був на свинофермах, знає який запах має свіжий навоз, а особливо піт тварин. Завдяки біогазовій станції відходи свинокомплексу проходять кілька етапів очищення, перебродження і на виході запах знижується відсотків на 80%. Тим не менш, біля біогазової станції стоїть флюгер, який вказує направлення вітру, це для того, щоб вивозити добриво на поля за умови, коли вітер не дує в сторону населеного пункту. Адже невеликий, але запах, все одно зберігається, зокрема в точці, коли добрива переливають в спеціальну бочку для зрошення. Відносно запаху безпосередньо в самих свинокомплексах, то тут застосовують біопрепарат деструктор Комплезим Септик. Тим самим зменшують концентрацію аміаку в середині свиноферми, усувають неприємні запахи та слідкують за гігієнічним станом господарства.

Як працює біогазова станція

За словами директора «Органік-Д» все починається з свинокомплексу. Там працює система щільових полів, і всі відходи від свиней збираються в спеціальні ванни. З них чітко за графіком зливають відходи в систему каналізацій, яка сходиться в одному місці — прийомній ямі.

— Кожен свинокомплекс зливає свої ванни по черзі, рівно 60 кубометрів відходів, – розповідає Вадим Кричковський. — З прийомної ями всі відходи проходять через насоси, подрібнювачі та гомогенізатор (установка, яка проводить першу ступінь знезараження відходів). Потім це все перекачується в реактор, саме тут проходить відділення сірководню від самої речовини (на термофільному режимі відбувається розмноження різних колоній бактерій, які знищують патогени та збільшують гриби сапрофіти). Коли виділяється газ, ми його очищаємо, внаслідок чого получається побічний компонент — сірка, її раніше ми купляли за гроші, зараз беремо звідси.

Тобто маємо газ (600 кубів на добу), маємо сірку і безпосередньо органічні добрива. До речі, на органічні добрива компанія «Органік-Д» має сертифікат, і проходить патентування.

Аналізи грунту втішають

На запрошення власників компанії, партнер з управління врожайності, компанія PLT проводить постійний відбір грунту для оцінки рівня родючості.

— Тобто ми постійно знаємо скільки і чого саме в грунті не вистачає, є також аналізи добрива — які показують його вміст, — говорить директор. — Наш технолог розраховує норму внесення конкретного добрива, на конкретні ділянки і через певний період, наприклад на зиму — знову робимо аналіз і дивимося показники грунту. Це називається система точного землеробства, тобто постійне слідкування та контроль динаміки грунту.

І якщо по показникам чогось не вистачає, використовується система крапельного зрошення, і в грунт додаються мінеральні добрива, щоб їх збалансувати.

— Дивимось, наприклад в нас не вистачає азота в грунті, значить беремо і саме в ту точку додаємо необхідну кількість азоту, — розповідає директор «Органік-Д». — Все відбувається за допомогою GPS трекеру. За рахунок цього методу ми дуже сильно економимо, адже не сипемо міндобрива, як в нас звикли по всьому полі, треба чи не треба.

Наостанок Вадим Кричковський зробив прогноз: «За п’ять років Україна зобов’яже всіх фермерів використовувати органіку. Тому що, мінералізація землі, яка відбувається саме через тотальне використання мінеральних добрив, призведе до того, що наша родюча земля не зможе взагалі нічого…»

Автор матеріалу – Олена Рябоконь