Війна в країні поступово відображається на вартості імпортних та вітчизняних продуктів харчування. Ціни в магазинах вже відчутно зросли. Прогнозується, що вартість традиційного борщового набору збільшиться врази.

До чого необхідно готуватися споживачам?

Органік-Д – овочева компанія, яка ефективно і сумлінно працює протягом 5 років та забезпечує Вінницьку область якісними овочами борщового набору.

У перші дні війни у компанії виникли проблеми з постачанням палива, добрив, насіння та інших важливих компонентів. “Органік-Д” замовив та оплатив матеріали для посівної кампанії 2022 року ще наприкінці 2021 року. Однак, з початком війни, ці товари уже було неможливо доставити зі складів продавців, оскільки на цій території проводилися активні бойові дії. Керівництво “Органік-Д” відразу зреагувало та почало шукати вихід із критичної ситуації.

“Я розумів лише одне – паніка не мала місця у нашій роботі! У той перший день війни моє серце наповнювалося тривогою та болем за нашу землю та людей. Але разом з тим, мною керував холодний розум та розуміння того, що робота команди не повинна зупинятися ні на хвилину. Компанія “Органік-Д” разом з іншими агровиробниками є складовою продовольчої безпеки держави”, – розповідає директор компанії “Органік-Д” Вадим Кричковський.

Продовольча безпека держави – це гарантування державою безперешкодного економічного доступу до продуктів харчування з метою підтримання її звичайної життєдіяльності.

“Завдяки швидкій реакції менеджерів, компанія “Органік-Д” здійснила екстрену закупівлю матеріалів для посівної у нових постачальників. Це додаткові витрати. Маємо ситуацію, коли фактично витрати на посівну кампанію 2022 виросли у 2,5 рази. Варто зауважити, що посівний сезон ще не закрито, тому розміри наступних витрат будуть збільшуватися. Це лише посівна, а потрібно ще доглянути та зібрати врожай”, – продовжує Вадим Кричковський.

Україна. як зовнішний торговий партнер, довгий час виступає гарантом продовольчої безпеки багатьох країн світу. Це зумовлено потужним українським аграрним сектором. Внесок України до світового продовольчого ринку у 2021 році був еквівалентним забезпеченню харчуванням близько 400 млн осіб. Але після початку російської агресії ситуація змінилася. Задля забезпечення внутрішніх потреб населення держава призупинила експорт соціально важливих продуктів, в тому числі і овочів.

Навесні 2022 року агропідприємства Західної та Центральної України збільшили площі під посів зернових культур. Причиною цього є бойові дії у північних, східних та південних регіонах країни.

Також скоротилися гектари для вирощування овочів в Україні: загальна очікувана площа земель з овочами у 2022 році становить 23 005 тис. га, що на 19% менше порівняно з 2021 роком.

Національним лідером з вирощування овочів і баштанних культур в Україні є Херсонська область, яка наразі тимчасово окупована. Серед переліку овочевих культур, що вирощуються в Херсонській області, важливе місце посідають помідори, капуста, цибуля, перець солодкий, огірки, баклажани. Саме на таку продукцію цього року очікується найвищий цінник.

За інформацією проєкту “Сади Перемоги” через агресію російської федерації Україна недоотримає 71% врожаю баклажанів, 68% – помідорів, 58% – перцю, 46% – цибулі, 45% – огірків, 39% – кабачків, 38% – моркви, 38% – часнику, 36% – картоплі, 35% – буряку та 32% – капусти.

Порівняння цін на овочі борщового набору 2017 року з початком 2022 року

Рекомендуємо усім домогосподарствам та домоволодінням долучитися до проєкту “Сади Перемоги”. Вирощуйте врожай власними зусиллями!
Дефіцит овочів 2022 року – це не жарт! Попри зменшені площі для вирощування культур, потрібно ще пам’ятати про врожайність. А яким буде врожай у 2022 році?

“Органік-Д” за графіком проводить усі заплановані весняно-польові роботи. Переконані, що картопля, буряк, морква та цибуля будуть вирощені та зібрані восени цього року.

Водночас, пам’ятаємо, що собівартість сільськогосподарської продукції у 2022 році зросте відповідно до росту цін на паливо, добрива та оплату праці.

Працюємо на перемогу та вирощуємо “Сади Перемоги” разом!