Як зрозуміти що той продукт, який ви бажаєте придбати є органічним, або, як кажуть у Європі, «біо»? А саме був зрощений без використання пестицидів, мінеральних добрив та ГМО? Ми звикли, що про це нам кажуть вказівки на упаковках, або виробники позначають цю інформацію у назвах компанії. Хоча й досі існують різноманітні міфи стосовно того, яким повинен бути органічний продукт.

Багато хто вважає, що треба купляти овочі, м’ясо та птицю на ринках, тому що «куплене у бабусі» найкраще та екологічне. Що та бабуся може зробити з ними поганого? Наприклад купила зернята, посадила в землю та дбайливо поливає при потребі. Але ця думка помилкова, ніхто не заперечує, що бабця має змогу придбати хімічні добрива та обробити огірки, моркву тощо. Крім того, частіше за все, це робиться в невірних пропорціях, тому завжди є ризик отруєння. Покупець на базарі про це ніколи не дізнається.

Другий міф — у супермаркеті все оброблено. Якщо на ринку купляти добре та корисно, то в магазині — погано. Це теж помилково. Добре чи погано може бути і там і там.

Але, якщо на ринку ми віримо на слово людині, яка каже, що все з города та «домашнє», то у супермаркеті ми можемо роздивитися документи, які підтверджують що продукти та овочі були вирощені за відповідними стандартами.

Та, незабаром, пересічному покупцеві стане ще складніше зрозуміти тонкощі видів виробництва продукції. Верховна Рада прийняла закон, за яким підприємство не має право вказувати у назві компанії та на упаковках такі слова як біо, органік та інші однокореневі, якщо немає документів. Все здавалося б правильно, але закон має багато пунктів, на виконання яких потрібні тривалий час та неокупні фінансові вливання.Тому ймовірно, що виробляючи цілком натуральну якісну продукцію, виробник не матиме на своїх товарах відповідну позначку.

Щоб отримати знак є декілька варіантів:

Докласти максимум зусиль, часу та грошей і отримати цей самий сертифікат Органік-стандарт, в українському варіанті ОРГАНІЧНИЙ ПРОДУКТ. Єдине, на його отримання може піти від 6 тижнів, якщо компанія займається м’ясом птиці і навіть 3 років, якщо це багаторічні культури. Все залежить від сфери діяльності.

Дочекатися, вкладати гроші, а доти сміливо використовувати на своїх продуктах позначку екологічно та натурально.

Або змінити назву, та зібрати з упаковок вказівки на біо та органік і просто продовжувати створювати якісний продукт.

З такою ситуацією зіштовхнулася компанія Органік-Д, що під Вінницею. Назва компанії чітко говорить сама за себе.

«Коли ми давали назву нашому підприємству, то відштовхувалися від органічного добрива, яке постачає власна біогазова станція, що переробляє відходи свиноферми у 100%-ий органічний гній», — стверджує директор Органік-Д Вадим Кричковський.

Якість продуктів на такому добриві в комплексі із сучасними технологіями зберігання, дає можливість позмагатися не лише на внутрішньому, але й на зовнішньому ринках. Компанія вирощує екологічно чисті овочі борщового набору, вміст в яких пестицидів та нітратів в декілька разів нижче за норму. На це є і підтверджуючі документи.

Моркву Органік-Д можна знайти практично у кожному супермаркеті міста. Та завдяки новому закону, назва компанії Органік-Д не завжди викликає однозначне розуміння. Втім, за якість в будь-якому разі відповідає товар, а не назва. Вадим Кричковський неодноразово наголошував на тому, що й самі співробітники залюбки харчуються овочами «Органік-Д», адже: «Виготовляємо і знаємо, що все натуральне, і приємно розуміти, що це наших рук справа, результат якої затверджений лабораторними аналізами та смаковими властивостями».

За новими стандартами ціна сертифікованої органічної моркви за кілограм сягне 50 грн та вище, бо витрати на сертифікацію, землі, обладнання, самих свиней та навіть їх органічну їжу будуть надзвичайно високі. Чи наш споживач готовий до якості за такою ціною залишається питанням…

* екологічний продукт — загальноприйняте поняття для продукції, виробничий процес якої не шкодить зовнішньому середовищу. За іншими критеріями кожен може бачити екологічність на свій розсуд.

* натуральний продукт — вироблений без додавання ароматизаторів, барвників, консервантів, ін. Сировина для такого виробництва може бути з використанням пестицидів та мінеральних добрив.