Основним напрямком діяльності компанії Органік-Д є вирощування коренеплодів. Головними зрошуваними культурами впродовж  декількох років залишаються морква, буряк, цибуля та капуста.

Сучасне землеробство характеризується інтенсивної оранкою земель. Свідченням цього є прискорення темпів мінералізації гумусу. І, як наслідок, його втрати за останні 100 років досягають за різними оцінками до 20% в залежності від видів ґрунтів. Тому в овочевій компанії Органік-Д було прийнято рішення збагачувати родючий шар землі натуральним добривом власного виробництва.

У 2017 році агропідприємства Органік-Д вперше застосувало на своїх овочевих полях добриво Ефлюент. Ефлюент – це зброджені відходи життєдіяльності свиней. Тобто добриво органічного походження. Воно було запатентовано в 2020 році.

Анаеробний метод переробки залишкових продуктів свинокомплексу застосовується не тільки для утилізації відходів, а й для отримання газу. Але найважливіша мета – поліпшення характеристик гумусового шару й якості вирощених овочів.

Фахівці в аграрній галузі відзначають, що морква і буряк, удобрені складом Еффлюент, мають більш насичений смак і аромат. А споживачі визнають більш виражену солодкість овочів. Особливо хвалять овочі Органік-Д діти. Солодка морква – перше, що купують співробітники компанії додому.

Морква – овоч, досить затребуваний на ринку сільськогосподарської продукції. Коренеплоди не стільки примхливі до складу ґрунту, скільки вони реагують на водонепроникність і рихлість землі. Якраз в цьому нам і допомагає добриво Ефлюент, яке насичує ґрунт киснем і природним чином живить. Завдяки такому удобренню ґрунту Органік-Д зменшує кількість мінеральних добрив, але водночас посилює їх засвоююваність.

Щоб гарантувати якісний рясний урожай, Органік-Д забезпечив також для потреб вирощування своєчасний полив за допомогою крапельного зрошення. Воно застосовується на полях компанії з 2019 року.

Комплексний підхід до обробітку моркви дає очікуваний результат. Органік-Д рекомендує знайти оптимальний баланс в дозуванні внесення добрив, в точності дотримуватися термінів і сумісно вносити так звані органіку та мінералку.

Автор матеріалу: Юлія Чернік