Помаранчеву, соковиту, рівну і гладку, без наростів — ідеальною ми бачимо моркву в рекламних роликах різноманітних соків та овочевих пюре. А бажаємо вживати справжню солодкувату красуню у домашніх стравах!

Цього року така можливість з’явилась завдяки місцевій агрокомпанії «Органік-Д».

За допомогою сучасних технологій крапельного поливу із застосування органічних добрив від бізнес-партнеру «Субекон» локальний аграрій з Сутисків поставив свою продукцію на принципово новий рівень. Так, на овочі «Органік-Д» вже зараз полюють найбільші супермаркети міста. А в недалекому майбутньому асоціативний ряд Вінниці: фонтани, цукерки, трамваї, збільшиться ще на один унікальний продукт — моркву.

Через примхи погоди посівна розтягнулась на зайвих два тижні і закінчилася лише у першій половині липня.

— Для сівби ми використовуємо сівалку італійського виробництва, яка має високі вимоги до стану ґрунту. Чергування злив та посухи відтермінували цю подію, — розповідає Вадим Кричковський, директор компанії «Органік-Д». — Втім, очікуємо на 80-100 тонн з гектара (до використання системи зрошення мова йшла про врожай 30 – 40 тонн з гектара).

Посівна — то лише початковий етап на шляху до гарного врожаю. Моркву потрібно регулярно поливати та очищати від бур’янів, інакше останній фактор може спровокувати деякі хвороби культури.

Щоб виростити великі соковиті овочі, особливу увагу потрібно приділити саме поливу. Якщо ґрунт недостатньо зволожений, коренеплід починає випускати бічні корінці та шукати воду. Вигляд має така морква не дуже і смак не втішає. Надмірне зволоження, навпаки, призводить до розтріскування плодів, і вегетативна маса занадто росте.

Постійний контроль

За словами директора, щоб точно контролювати вологість ґрунту, по периметру поля розташовані вологоміри. Поле поділене на квадрати і кожен має свій вологомір, який занурений у землю на 20 см. На сьогодні компанія «Органік-Д» засіяла 60 га землі (морква та буряк) і вся ця площа на крапельному зрошенні.

— У Вінницькій області немає підприємств, які б використовували крапельне зрошування для таких великих відкритих ділянок, — розповідає Вадим Кричковський. — Суть у тому, що до кожної гряди майбутніх овочів підведені трубочки з водою, через які за чітким графіком проводиться зрошення культури. Таким же чином до ґрунту додаються органічні добрива.

Крім того, для ефективного зрошування до уваги беруться фази росту моркви.

Коренеплід інтенсивно зростає починаючи з фази чотирьох справжніх листків. До того крапельна система використовується щоденно три-чотири рази на добу, але маленькими порціями. Коли вже сформувались чотири листки і більше — поливати моркву потрібно рясніше, але раз на день.

Органічні добрива – це здоров’я

Завдяки тому, що компанія «Органік-Д» суттєво зменшила використання мінеральних добрив, замінивши їх органічними, це дало можливість не лише збільшити рентабельність овочевої продукції, але й значно покращити її натуральність та  смакові якості.

Директор компанії Вадим Кричковський радить для порівняння спробувати моркву на мінеральних добривах. Така морква сухувата, гірчить, має ненасичений колір. Морква, вирощена на органічних добривах та за допомогою крапельного зрошення, пружна та соковита.

— Спробувавши нашу моркву, рітейлери зазвичай повертаються щоб підписати договір на довгострокову співпрацю. Аналізуючи цінову пропозицію та продажі, вони розуміють, коли моркву можна з впевненістю дати малій дитині і ціна на неї дорівнюю середньоринковій, це всебічно вигідно, — говорить директор «Органік-Д».

І зовсім скоро разом з херсонськими помідорами чи кавунами, які у всіх на слуху та всім до смаку, на продовольчих прилавках будуть шукати новий овочевий бренд — Вінницьку моркву.