Економічні проблеми, соціально-політична  невизначеність,  коливання на світових ринках – це агропродовольчі будні. До того ж вони посилюються циклічністю сезонів в сільському господарстві. Посилаючись на agroportal.ua висвітлюємо, на нашу думку, головні питання, з якими вже працюють та будуть вирішувати у 2021 профільні організації  України.

Всеукраїнська Аграрна Рада

Відкриття ринку землі – один з найбільших викликів 2021 року. Для прийняття реформи необхідно ухвалити  низку нормативних актів. Також, необхідно проводити методи з детенізації агросектору. В Україні планується встановити податкове навантаження на 1 га, бо за різними оцінками 11-15 млн га обрабляють незаконно.

Асоціація «Союз птахівників України»

Збереження експортних показників та вихід на до-ковідну реалізацію продукції на внутрішньому ринку – головні челенджи Союза птахників України у 2021 році. Чи зможуть виробники гарантувати доступні ціни на мясо птиці, також стане відомо у 2021. Галузь, окрім іншого, суттєво постраждала у минулому році від пташиного грипу.

Українська зернова асоціація

Асоціація бачить прийдешній рік кращим періодом інвестицій у розвиток. Також за необхідність вважають наблизити стандарти українських виробників до стандартів ЄС,  створити умови для проєктування та будування нових якісних зрошуваних систем.

Першочерговою надзадачею для аграрної галузі стоїть впровадження агрострахування на випадок втрат врожаю через різні природні катаклізми.

Зернова галузь залишається найбільш затребуваною за кордоном та, відповідно, профітною для українців. Аграрії обіцяють підвищений попит на всі товари, в тому числі наші зернові, хоча рекордні врожаї не очікуються.

Крім того, ЄС у 2021 році встановлює ї допустимі норми пестициду хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу, що буде лімітувати експорт.

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу»

Клуб аграрного бізнесу мріє покращити бізнес-клімат країни. В професійній діяльності планують отримати доступ до більш ефективних ЗЗР, вирішити питання зрошеня та агрокредитування, сформувати зрозумілі прогнозовані параметри двосторонньої торгівлі з ЄС.

В асоціації відзначають, що 2021-й також буде непростим роком для аграріїв як і 2020-й.

НАЦУ «Укрцукор»

Цукровики намагатимуться у 2021 році вивести галузь із затяжної кризи.

Тенденція до зменшення посівних площ може зберігатися, однак у планах галузі нарощення темпів виробництва цукру та відновлення експортного потенціалу.

Асоціація «Ягідництво України»

Асоціація «Ягідництво України» буде продовжувати проєкт ЕФКО від Проєкту USAID AGRO. Завдяки цій можливості ягідники розвиватимуть виробництво в плодоовочевому секторі. Програма в активній фазі до кінця вересня 2021 року.

Також галузь консолідує зусилля на ринках Китаю, Австралії та Індонезії. Ведеться робота над міждержавними експортними угодами та захищаються інтереси українських компаній.

Автор матеріалу: Юлія Чернік